İnşaat Bina Yapım Aşamaları
İnşaat yapım aşamaları nelerdir? Bir inşaatın yapımı sırasında ilk adım inşaat yapım aşamaları maddelerini belirlemektir. Kaliteli bir yol güzergahı oluşturmak, atılacak her adımı kontrol etmek, inşaatın sorunsuz ve zamanında bitmesi için çok önemlidir. İnşaatın yapım aşamasına başlamadan önce yapılan tüm hazırlıklarda inşaat yapım aşamaları içerisine girmektedir. İnşaat yapımı birbirinden farklı birçok iş kolunu içinde barındırır. İnşaat çalışmaları farklı görev ve sorumluluklar gerektirdiği için alt üst kavramları ile bir disiplin sağlanarak ilerler.
İnşaat Yapım Aşamaları Nelerdir? İnşaat Nasıl Yapılır?
Bir inşaatın yapımı sırasında en önemli kriter zamandır. Planlanan her şey zamana uygun yapılmalıdır. Aksi halde teslim tarihinin uzaması maliyetin artmasına sebep olur. Bu yüzden planlanan aşamaların her adımı titizlikle ve disiplin içerisinde gerçekleştirilmeli, inşaat yapım aşamaları belirlenen zamanda uygulanmalıdır.
Bir Binanın Yapım Aşamaları
İnşaat yapımına başlamadan önce seçilecek çalışma arkadaşlarının hepsinin alanında uzman kişiler olması hem işin kalitesini arttırır hem de belirlenen zaman da iş biter. Aynı zamanda inşaat yapılırken baz alınması gerekli bazı noktalar vardır. Örneğin inşaat yapımı esnasında doğaya ve çevredeki insanlara zarar vermekten kaçınmak ve bunun kontrolünü sağlamak, yeni nesil sürdürülebilir inşaat modelleri, daha çevreci bir yaklaşım ile seçilmiş malzemeler ve projeler kaliteyi arttırır. İnşaatın yapılacağı alan belirlendikten sonra inşaat yapım aşamaları kısmında ilk adım yasal işlemler olan izinleri almak ve mevzuata uygun hareket ederek kaliteli malzemeler seçmektir.
İnşaat yapımını temelde üç bölüme ayırabiliriz. İnşaatın planlanması, yapımına başlanması ve inşaatın sonlandırılması. İnşaat yapım aşamaları ise şunlardır;
Hafriyat Uygulaması:
İnşaat Yapım Aşamalarının ilk adımı bir harita mühendisi tarafından projeye uygun olarak yapı temelinin koordinatlarını belirlemek için hafriyat uygulaması yapılır.
Hafriyat:
Hafriyat uygulamasına uygun olarak, zemine uygun seçilen iş makinaları ile çıkarılan moloz ve kayalar belediye tarafından belirlenen alana dökülür. Hafriyat sonrası zemin düzenlenir.
Temel Altı İşlemleri:
Hafriyattan sonra düzenlenen zemine mıcır dökülür. Mıcır kalınlığı çok önemlidir. Yeraltı sularının tasfiyesi sırasında sorun çıkmaması için, mıcır içerisine döşenen drenaj borularının eğimine dikkat edilmelidir.
Grobeton Dökümü:
Zeminin sağlam olabilmesi için mıcır ve beton kalınlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. İnşaat yapım aşamaları sırasında grobeton seçimi en temel konudur. İşlem esnasında drenaj borularının kapanmamasına dikkat edilmelidir.
Temel Altı İzolasyon:
Grobeton dökümü sonrası yalıtım ile birlikte izolasyon kısmına konsantre olmak gerekir. Hala zemin aşamasında olunduğundan bu süreçte hiçbir şeyi atlamamak ve tüm her şeyi titizlikle yapmak çok önemlidir. Temel yanlarının yalıtımı için radye temel sınırlarına göre tespit edilen kalınlıkta temel duvarı örülür. Arkasından zemine radye demirlerinin döşemesi yapılır. Demirlerin üzerine statik projede belirtilen beton sınıfına göre beton dökülür. Bu aşamada betonun kalıba dökülmesi çok dikkat gerektirir, betona su karıştırılmamalı ve muhakkak vibratör kullanımına dikkat edilmelidir.
Subasman Sürecine Başlanması:
Binanın zemin yüksekliğini arttırmak için inşaat yapımı sürecinde subasman sürecine geçilir. Subasman perdelerinin demir, beton ve kalıp işlemleri tamamlandıktan sonra perdelerin aralarında kalan boşluklara belirlenen malzemeler ile doldularak yapılır ve sıkılaştırma işlemi uygulanır. Bu noktada kompaktörlü sıkılaştırma oldukça önemli bir aşamadır.
Hasırlı Grobeton Dökümü:
Alt yapı imalatını, zemin yapıyı ve hasır demiri korumak için bir kat daha grobeton serilir. Bu betonun kalitesiz olması, projeden belirlenen beton sınıfı dışından bir beton kullanılması durumunda ileride taban çökmesi sorunu yaşanılabilir. Beton dökümüne hazırlanmış hasırlı grobetonun subasman perdelerinin bitiş kotu üzerinde olması gerekmektedir.
Asmolen Sistemi Tabliye Kalıbı:
Bu noktada kullanılacak tüm kalıpların güçlü olması gerekmektedir. Asmolen sistemi ardından da kolonlar ve beton için kalıp çıkarılması yapılır. Tabliye betonu dökülerek zeminin tabliye işlemleri tamamlanır. Zemin komple bittikten sonra duvar ve teras aşamasına geçilir. Aynı zamanda iç duvarlar üzerinde de çalışmalar eş zamanlı olarak başlar.
Yapı Ruhsatı ve İnşaatta Ön Çalışma İnşaata başlamadan önce 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde yapı ruhsatı alınması gerekmektedir. Hafriyat işlemine bile başlayabilmek için ruhsat alımı zorunludur. Bu aşama hep izin evraklarının hazırlanmasını, hem çalışacak kişilerin, ekibin kurulmasını, malzemenin alımını, projeyi, proje başındaki ekibi de kapsamaktadır. Zaman ve bütçe kavramlarının da ayarlanması bu aşamada gerçekleşir. İnşaat yapım aşamaları kısmının ikinci bölümü olan bu bölümde, yapı ruhsatı almak için belediyelere verilmesi gereken belgeler toplanır. Bu belgeler;
Dilekçe
Taahhütname
Tapu Senedi
Vekaletname, muvafakatname
Mimari Proje
Statik Proje
Elektrik ve Mekanik tesisat Projeleri
Çevre ve Peyzaj Projeleri
Yol ve Alt Yapı Katılım Payı Ödendi Belgeleri
Teknik Kontrol İçin İstenecek Diğer Belgeler
Tüm bu belgelerin tamamlanıp izin için hazırlanmasının ardından, hesap işlerinin yapılması gerekir. Kar zarar durumuna bakılarak, istikamet rövelesi hazırlanmalıdır. Proje taslak olarak hazırlanmalı ve krokisi çizilmelidir. Bu gözümüzün önünde işin canlanmasını sağlar. Bu aşamada ekip de belirlenmelidir. Ruhsat projesi hazırlanılarak zemin çalışması başlatılmalıdır.
İnşaat için ruhsatın alınmasından hemen sonra olası kazalara karşı sigorta yapılması zaruridir. Bu aşamada inşaat yapımı öncesi alınması gereken kararlar alınmış diğer aşamaya tereddütsüz geçilmiş olması gerekmektedir.
Mobilizasyon İşleri Yapılacak inşaat alanının etrafını, dışarıdan birisi göremeyecek ve içeri giremeyecek gibi çevrilmesi, güvenliğin sağlanması inşaat yapım aşamalarındaki en önemli hedeflerdendir. Şantiye içerisine konteyner ve elektrik panosu kurulup, şantiye için elektrik ve su aboneliği alınır.
Bu aşamalardan sonra; alçı işleri, sıva, boya badana camların takılması, elektrik tesisatı, camlar ve kapıların takılması gelir. Bu işlemlerin ardından binanın içindeki kontroller bittikten sonra dış kontroller de yapılır. Bahçe dizaynı, peyzaj işleri, aydınlatma işlemleri tamamlanır.
İnşaatın Son Aşaması – Teslim
İnşaatın yapımı bittikten sonra tüm kontroller son bir defa yeniden yapılır. Bina içi ve dışındaki eksiklikler tamamlanır. Geçici kabul başlatılarak kesin kabulün alınması sağlanır. Abonelikler alınıp sayaçlar takılır, teminat ödemeleri yapıldıktan sonra, son olarak iskan alınır. İnşaat yapım aşamaları konusunda sorun yaşamamanın püf noktası ön hazırlıkta yapılan plana kusursuz uymaktır.
İnşaat Yapım aşamaları yapılacak inşaata göre de değişkenlik göstermekle beraber bazı aşamalar zorunludur.