Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kimlere Verilir ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetilen kentsel dönüşüm projeleri içerisinde, risk içeren yapıların yıkılıp tekrardan yapılıyor. Riskli yapı raporu bulunan gayrimenkullerin sahip ve kiracılarının çeşit çeşit hakları vardır.2018 yılı kentsel dönüşüm kira yardımları hem kiracılar hem de ev sahipleri için sağlanıyor. Riskli yapı tescil raporu bulunması şartıyla başvuruda bulunan ve Bakanlığın kentsel dönüşüme dahil ettiği yapılar için ev sahiplerine 18 ay kira yardımı yapılmaktadır.
Bu duruma ek olarak taşınma masraflarını içinde bulunduran kira desteği de verilmekte. Söz konusu olan ev veya iş yerinde hazırda kiracı varsa kiracıya 2 aylık kira yardımı yapılmaktadır. Bakanlığın belirttiği kurallara uygunluk ve gerekli evrakların elde edilmesi ile başvuruda bulunulabilir. Yapılan kira yardımı destekleri, gayrimenkulün bulunduğu şehrin ortalama kira fiyatlarına bakılarak verilir.2018 yılı için maksimum kira desteği oranı İstanbul şehri için verilmektedir. Ankara ve İzmir gibi şehirler için de 700- 900 TL sularında kira desteği sağlanmaktadır. Kira desteğine ek olarak kiracının ya da mülk sahibinin taşınabilmesi için nakliyatta da destek verilmektedir.
Kira Desteğinden Kimler Nasıl Faydalanır?
Kentsel dönüşümde kira yardımı kimlere veriliyorkonusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili beyanları bulunmaktadır. Kira desteği ve diğer destekler için olması gereken ilk şart, riskli yapı tespit raporunun bulunmasıdır. Bakanlık yetki sahipleri, belediyenin yetkili birim ve görev sahipleri, yetkilendirilen üniversiteler veya lisanslı yapı tespit kurumlarından alınan yapı tescil raporlarına göre ev sahipleri desteklerden yararlanabilmektedirler.
Kentsel Dönüşümde Gerekli Şartlar
Kentsel dönüşümde kira desteğinden faydalanabilmek için gerekli olan evraklar şunlardır; C Nüfus Cüzdanı fotokopisi, adres bilgilerini içeren bir form, yıkılan yapılar formu, kiracı ya da malın sahibine ait Ziraat Bankası vadesiz Türk Lirası hesabı cüzdanı, dönüşüm kira desteği istemiyle ıslak imzalı dilekçe, Riskli Yapı Tescil Raporu, belediyeden alınabilecek olan ve riskli yapıda ikameti gösteren belge, son 3 aya ait ve adres uyumlu elektrik, su veya doğalgaz belgesi. Bu şartlar sağlandıktan sonra yapı kentsel dönüşüme dahil olur.