Kolon kesmek suç mudur?
Kolon kesmek… Bu tabiri yalnızca depremlerden depremlere duyuyor olsak dahi, yaşadıklarımız gösteriyor ki deprem unutuldukça kolon kesmekten ders çıkartmıyor ve bu korkunç hatayı sürekli tekrarlıyoruz. Peki çok sık duyduğumuz kolon kesmek nedir? Kolon kesmek suç mudur? Kolon kesmenin cezası nedir? Kolon kesilirse nelere sebep olur?
Kolon nedir? Kolon kesmek nedir?
Kolon, bir yapıyı ayakta tutan ayaklardır. Kolon yapı da oluşan enerjiyi kuvveti zemine, zemin de toprağa aktarır. Kolon olmadan inşaatın ayakta durmasının imkanı yoktur. Kolon bir taşıyıcı sistemdir. Yani inşaatı taşır ve ayakta tutar. Günümüzde kolonlar da en çok kullanılan ölçüler 40X40 cm ve 40X60 cm boyutlarıdır.
Elbette bu kolon genişlikleri, yapının kat yüksekliğine ve taşıyacağı yüke göre değişkenlik gösterir. Kolon ölçüleri statik projesi hesabı yapılarak belirlenmektedir. Kolon kesmek ise hayatını ve malını hiçe sayanların yaptığı bir iştir.
Kolon baştan sona bir bütündür ve bir bütünü kesmek yani kolonu bölmek biraz önce bahsettiğimiz enerji/güç taşımasını kesintiye uğratmak demektir. Peki bu aksaklığın sonucu ne olur? Depremler maalesef bu eylemin sonucunu fazlasıyla bizlere bir kez daha gösterdi.
İnşaatı bir insan olarak düşündüğümüzde, insanı bir arada tutan ve ayakta durmasını sağlayan iskeleti ve iki ayağıdır. Peki insanın bir ayağı kesildiğinde tek ayağı onu ne kadar ayakta tutacaktır? Tek ayakla veya kırılmış bir ayakla ne kadar sağlıklı olabiliriz? Kolon kesmekte işte tam olarak budur. Yapının en önemli taşıyıcı unsurunu kesmek ve taşıyacağı yük kapasitesini düşürmek, kuvvet transferini bölmek bir nevi yapının ipini çekmektir.
Kolon kesmenin hiçbir mantıklı izahı yokken en çok kesme nedeni ise dükkan ve evlerde alan kullanım oranını arttırmaktır. Dükkanın veya odanın ortasından geçen bir kolon estetik ve kullanış açısından pek hoş olmayabilir lakin binanın yerle bir olmasından iyidir.
Kolon kesmenin bir diğeri ise müteahhit ve mühendis harikası olabilecek yapısal sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Örnek vermemiz gerekirse tesisat döşenmesi gibi.
Kolon Kesilirse Ne Olur?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir insanın ayağı kesilir veya kırılınca ne olursa kolon kesilince de o olur. Yapının taşıma gücü aksar ve zayıflar. En ufak darbe ile bu zayıflayan güç daha fazla dayanamaz ve olduğu yere çöker.
Binada Kolon Kesmek Suç mudur? Cezası Nedir?
Kahramanmaraş – Hatay depremlerinin ardından binada kaçak kolon kesme tekrar ülkemizde gündeme geldi. Birçok kişi kolon kesmek nedeniyle maalesef hayatlarını kaybederken akıllara kolon kesmenin cezasının olup olmadığı merak ediliyor. Bir binanın taşıyıcı unsurlarına zarar verme, kesme ya da yıpratma gibi eylemlere binada kaçak olarak kolon kesme denir. T.C.K. madde 184’e göre imar kirliliği kapsamında ele alınır ve cezası bu şekilde belirlenir. Eğer ruhsatlı bir binada imar planındaki unsurlara zarar verirseniz 5 yıla kadar hapis cezası riski taşımaktadır. Yaşamış olduğumuz bu acı ve elem dolu günlerin ardından bu suçun cezasının arttırılması gündeme gelebilir.
Toplum içerisinde “apartmandan izin alarak kolon kesme” eyleminin kanunen suç teşkil etmediği gibi akıl almaz bir kanı bulunmaktadır. Örneğin yeni taşındığınız bir binada, sizden önce çoğunluk zeminde kolon kesmeye izin verilse bile bu durumu şikayet etme hakkınız vardır. Çünkü T.C.K 184’e göre binalarda kolonların kesilmesine apartman yönetmeliği ya da sakini karar veremez. Bunun için yetkili kurumlardan mühendislik izinleri alınmalı ve kaçınılmaz ise gerçekleşmelidir.
Binada kolonların kesildiği şüphesi var ise, bunu önce ilçe belediyesine, sonuç alınamaması halinde ise savcılıklara şikayet edilmesi gerekmektedir. Üstelik şikayet için elinizde fotoğraf ya da video gibi bir delil bulunması gerekmemektedir. Beyan ile kurumlar gerekli araştırmaları ve analizleri kendi ellerindeki kayıtlarla karşılaştırarak yapar ve şikayeti değerlendirir. Bu tür davalar şikayete tabidir.